Goedaardige huidafwijkingen (huidzwelling/tumor)

Een goedaardige huidtumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Een goedaardige zwelling vormt niet direct een gevaar voor de gezondheid. In tegenstelling tot kwaadaardige huidtumoren groeien goedaardige gezwellen niet door andere weefsels heen en ze verspreiden zich niet door het lichaam. Hoe een tumor ontstaat is niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. In enkele gevallen zijn ze aangeboren. Tot de goedaardige huidtumoren rekenen we onder andere moedervlekken en wratten. Andere vormen van goedaardige huidafwijkingen zijn:

Steelwratjes

Steelwratjes worden ook wel skin tags of fibromen genoemd. Het zijn als het ware kleine huidflapjes die met een soort steeltje aan de huid vastzitten. Ze komen erg vaak voor en ontstaan vaker bij mensen met insuline resistentie maar soms ook in combinatie met overgewicht.  Met name in de liezen, de hals, de oksels, de oogleden, in de haren en bij vrouwen ook onder de borsten zien we deze steelwratjes het meest. Steelwratjes zijn eenvoudig te verwijderen met behulp van een steriel schaartje. Meestal is het steeltje zo dun dat een verdoving niet eens nodig is.

Overmatig gebruik van koolhydraten, teveel omega-6 vetten en een tekort aan omega-3 vetten en vitamine D3 is de reden waardoor deze wratjes ontstaan. Ook voedingsmiddelen zijn van invloed op het instaan: zoetmiddelen zoals glucose-fructosesiroop, frisdranken, melkproducten, tarweproducten en eenzijdige voeding met een gebrek aan nutriënten zoals mineralen (selenium, zink, chromium, …). Kant-en-klaar maaltijden, voeding uit pakjes en zakjes met allerlei E-stoffen en smaakversterkers vormen bijna een garantie tot een insuline resistentie.

Er zijn voedingssupplementen, zogenaamde nutricosmetics, die kunnen helpen om het insulinemetabolisme te verbeteren. In combinatie met een veranderd bewegingspatroon en een aaneenpast dieet kan insulineresistentie worden bestreden. Het is zeer belangrijk om ook te werken aan de oorzaak van het ontstaan van steelwratjes! Dit ook om recidiveren te voorkomen.

Dermatofibroom

Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Een dermatofibroom is huidkleurig, meestal iets gepigmenteerd. Het ontstaan ervan wordt in verband gebracht met een eerdere huidtrauma, bijvoorbeeld na een insectenbeet. Dermatofibromen worden vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien en komen meestal voor op het onderbeen. Deze goedaardige tumor kan operatief worden verwijderd, maar laat in de meeste gevallen een klein littekentje na.

Voorstadia van huidkanker (premaligne afwijkingen)

Naast huidkanker, onderscheiden we ook vier voorstadia van huidkanker, ook wel premaligne afwijkingen genoemd. Deze afwijkingen zijn nog niet kwaadaardig, maar kunnen dat wel worden. U wordt dan ook altijd geadviseerd om zich hieraan te laten behandelen.

  • Actinische keratose (voorstadium van plaveiselcelcarcinoom)

Actinische keratosen zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid die huidkleurig tot lichtbruin van kleur zijn. Deze huidafwijkingen ontstaan op plaatsen die aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals het gezicht en de handruggen. Actinische keratose neemt toe naarmate de leeftijd vordert: ongeveer de helft van de 50-plussers heeft er last van, en bij mensen met een licht huidtype is dat aantal nog hoger. Ruim 50% van de gevallen van plaveiselcelcarcinoom begint met actinische keratose. Behandeling ervan is noodzakelijk, omdat er een kans bestaat dat de afwijkingen overgaan in een vorm van huidkanker. Er bestaan verschillende behandelingen voor actinische keratose.

  • Morbus Bowen (voorstadium van plaveiselcelcarcinoom)

Morbus Bowen, ook wel bekend als de ziekte van Bowen, is vernoemd naar de arts die de aandoening in 1912 bestudeerde. Bij Morbus Bowen vertoont de huid scherp begrensde roodschilferende, grillige plekken. Deze tekenen lijken op die van psoriasis, eczeem of een andere goedaardige afwijking. Daarom is vaak een huidbiopsie nodig om vast te stellen dat het daadwerkelijk om Morbus Bowen gaat, en niet om een andere huidaandoening. Morbus Bowen kan overal op het lichaam voorkomen, zowel in de huid- als in de slijmvliezen. De aandoening is op verschillende manieren te behandelen, afhankelijk van de grootte en de plaats(en).

  • Melanoma in situ (voorstadium van melanoom)

Melanoma in situ ontstaat wanneer pigmentcellen in uw huid zijn veranderd in melanoomcellen. Deze kankercellen bevinden zich nog in de bovenste laag van de huid (de epidermis) en zijn nog niet in de diepere lagen gegroeid. Hierdoor bestaat er geen risico op uitzaaiing. Groeit de tumor eenmaal ‘invasief’ of verticaal, dan spreken we van een melanoom, een ‘lentigo maligna melanoma’. Het kan jaren duren voor een melanoma in situ verandert in een melanoom. Wij adviseren altijd om een melanoma in situ te verwijderen.

  • Lentigo Maligna (voorstadium van melanoom)

Lentigo maligna betekent letterlijk ‘kwaadaardige bruine vlek’. Lentigines maligna komen voornamelijk voor bij 50-plussers, en dan vooral bij diegenen met een buitenberoep en een lichte huidskleur. Ze verschijnen op plaatsen waar de huid veelvuldig aan de zon is blootgesteld, zoals in het gezicht of op de ledematen. Een lentigo maligna is een pigmentvlek die er qua vorm en pigment grillig uitziet en langzaam groeit in de oppervlakte van de huid. Vaak is er deels zwartverkleuring en vertoont de plek kleine verdikkingen. De kans dat een lentigo maligna verandert in een melanoom (lentigo maligna melanoma) is ongeveer 5%. Om dat te voorkomen adviseren we altijd om een lentigo maligna uit voorzorg te verwijderen.

Behandeling goedaardige huidafwijkingen

Om diverse redenen besluiten mensen goedaardige huidtumoren te verwijderen. Een tumor kan bijvoorbeeld pijn doen, omdat hij tegen omliggende weefsels of organen aandrukt. Ook kan hij in weg zitten tijdens het scheren. Verwijdering omwille van cosmetische redenen komt eveneens regelmatig voor, bijvoorbeeld als de zwelling een prominente plek op het lichaam inneemt. Anderen handelen vanuit preventief oogpunt om zo te voorkomen dat een goedaardige tumor op den duur transformeert in een kwaadaardig gezwel.

Bij Extracare kunt u terecht voor een betrouwbaar consult, heldere voorlichting en professionele behandelingen. We onderzoeken het gezwel in eerste instantie op het blote oog, verrichten indien nodig aanvullend onderzoek en bespreken met u de behandelingsmogelijkheden.

Bevriezing met vloeibare stikstof
Bevriezing of cryotherapie is een veelgebruikte methode voor de behandeling van wratten en kleine en oppervlakkige huidtumoren. Om de kankercellen te doden bevriezen we de huid eenmalig met vloeibare stikstof. Op de huid ontstaat een vriesblaar en vervolgens een nattende wond. De wond geneest na enkele weken en laat soms een klein litteken achter. Voor deze behandeling is verdoving niet nodig.

Wegbranden
De behandeling elektrocoagulatie houdt in dat huidtumoren eenmalig worden ‘weggebrand’ met elektrische stroom. De huid wordt, onder plaatselijke verdoving, zodanig verhit, dat het te behandelen huidgedeelte wordt weggeschroeid. Er ontstaat een oppervlakkig brandwondje dat vanzelf weer geneest. Deze methode wordt ook wel gebruikt voor de behandeling van wratten.

Wegschaven
De behandeling wegschaven houdt in dat huidtumoren worden ‘weggeschaaft’ met een curette. De huid wordt verdoofd en het te behandelen huidgedeelte wordt weggeschaaft. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat vanzelf weer geneest. Deze methode wordt ook wel gebruikt voor actinische keratosen.