Huidkanker

Wanneer de huid te veel is blootgesteld aan UV-straling, kan huidkanker ontstaan. Dat kan zijn door herhaaldelijke verbrandingen door de zon, met name in de jeugd. Maar ook door jarenlang langdurige blootstelling aan de zon, zoals bij buitenwerkers het geval is. Mensen met een lichte huid (huidtype 1 en 2) hebben een grotere kans op huidkanker dan mensen met veel pigment in hun huid.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die zich ongeremd blijven delen. Omdat huidkanker een zichtbare vorm is van kanker, kan deze relatief snel worden ontdekt en daardoor goed worden behandeld.

Goedaardige of kwaadaardige tumor?

Extracare is gespecialiseerd in alle goedaardige huidafwijkingen. In de meeste gevallen kunnen we tijdens een eerste consult de aard van de huidafwijking bepalen. Soms nemen we een biopsie van het weefsel af dat we nader onderzoeken. Binnen een week kunnen we vaststellen of er mogelijk toch sprake is van kwaadaardig weefsel.

Doorverwijzing

Bij de vaststelling van huidkanker zullen wij u doorverwijzen naar de afdeling dermatologie van het Maxima Medisch Centrum voor het verdere behandeltraject.

Herkenning van huidkanker

De belangrijkste en meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het melanoombasaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen in de opperhuid en wordt ook wel moedervlek kanker genoemd. Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom zijn niet-melanome vormen van huidkanker, wat wil zeggen dat deze ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf.

Melanoom

5% van de mensen met huidkanker heeft te maken met een melanoom, een kwaadaardige moedervlek. Deze vorm van huidkanker groeit betrekkelijk snel en kan in een vrij vroeg stadium uitzaaien. Melanomen kunnen op alle plaatsen van het lichaam voorkomen, bij zowel jongere als oudere mensen. Soms ontstaan ze uit het niets, maar meestal komen ze voort uit een al langer bestaande, gewone moedervlek. Een moedervlek die gaat groeien, van kleur verandert, onregelmatig van vorm wordt, anders aanvoelt (jeuk, prikkeling) of gaat bloeden moet altijd nader bekeken worden.

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Zo’n 80% van de mensen met huidkanker heeft hiermee te maken. Het basaalcelcarcinoom is te herkennen op twee manieren. 1) Er ontstaat min of meer spontaan een wondje, vaak in het gezicht, dat niet meer verdwijnt en zelfs in grootte toeneemt. 2) Er ontstaat min of meer spontaan een eczeemplek, in de meeste gevallen op de romp, armen en benen. Deze plek jeukt niet, verdwijnt niet vanzelf en neemt langzaam in omvang toe.

Plaveiselcelcarcinoom

Deze vorm van huidkanker wordt gekenmerkt door een plotselinge korstvorming op de huid, met name op de aan zonlicht blootgestelde delen, zoals het gezicht of de handruggen. Vaak gaat het om een bultje met een korst, dat niet binnen een paar weken uit zichzelf geneest en in omvang toeneemt.

Preventie van zonverbranding

Vanaf 2020 verwacht het KWF jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen. Mensen komen steeds vaker en langer in de zon, en dat brengt risico’s met zich mee. Denk aan de vakanties naar zonnige gebieden, meerdere vakanties per jaar, meer buitenactiviteiten en regelmatig bezoek aan de zonnebank.

Om huidkanker te voorkomen is er eigenlijk maar één manier: voorkom overmatige blootstelling aan de zon. De volgende tips kunnen u daarbij helpen:

  • Bescherm uw huid tegen de zon door middel van kleding, zonnebril en hoed.
  • Smeer uw onbedekte huid royaal in met een anti-zonnebrandcrème, passend bij uw huidtype.
  • Smeer u iedere 2 uur in met anti-zonnebrandcrème, óók na het zwemmen, afdrogen en na hevige transpiratie.
  • Let erop dat u niet verbrandt.
  • Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de UV-straling het sterkst. Het is dan verstandig om de schaduw op te zoeken.
  • Mensen van onder de 18 jaar of met huidtype 1 kunnen beter geen zonneapparatuur gebruiken.
  • Zoek de schaduw op als uw huid overgevoelig op de zon reageert, bijvoorbeeld door jeuk, uitslag of snelle verbranding.
  • Houd de zonkracht in de gaten. Hoe sterker de zonkracht, des te sneller is de kans op verbranding. Sommige weerberichten vermelden de te verwachte zonkracht voor de volgende dag.